Silivri ve Çatalca Su Sorununa Çare Olur mu?
 
Kaynak : Haber34
 
"Tüm bunların yanında abone sayısındaki artış ve son 58 yılın en sıcak yaz mevsimi yaşanmasına rağmen, İstanbulluların tasarruf bilinciyle hareket etmesiyle 2007 yılındaki su tüketim miktarı 2006 yılına oranla daha az gerçekleşmiştir.
 
İçinde bulunduğumuz yağış mevsiminde Kasım ayında oluşan yağış miktarı mevsim normallerinin üzerinde seyretse de Aralık ve Ocak aylarındaki yağış miktarı mevsim normallerinin altındadır. Bu sebeple mevcut içme suyu kaynaklarımızın bu yıl da kesinti olmadan kullanılabilmesi, ancak İstanbul halkının geçen yıl başlattığı tasarruf bilincini sürdürmesiyle mümkün olacaktır."
 
İSKİ `den yapılan yazılı açıklamada, İstanbul `un yüzeysel su kaynaklarıyla beslendiği belirtilerek, yağmurlarla gelen suların, barajlarda toplanarak gerekli arıtma işleminin ardından şehre verildiği kaydedildi.
 
Bölgenin yağış rejimi ve sürekli artan su ihtiyacı dikkate alınarak, içme suyu kaynakları ve içme suyu dağıtım sisteminin geliştirildiği ifade edilen açıklamada, İstanbul `da bugüne kadar yıllık en fazla su tüketiminin 2006`da gerçekleştiği ve o yıl şehre 732 milyon metre küp su verildiği dile getirildi.
 
İstanbul `daki mevcut içme suyu kaynaklarının azami biriktirme hacminin 868 milyon 674 bin metre küp olduğuna işaret edilen açıklamada, regülatörlerle birlikte içme suyu kaynaklarından yılda 1 milyar 313 milyon metre küp su alma imkanı bulunduğuna işaret edildi.
 
Son 50 yılın yağış rejimi dikkate alındığında, 2007 yılı sayılmazsa, mevcut içme suyu kaynaklarının İstanbul `a yetebilecek düzeyde olduğu belirtilen açıklamada, ancak geçen yılki yağış miktarının, son 50 yılın en düşük yağış miktarının yarısı kadar gerçekleştiği vurgulandı.
 
2007 yılı Kasım ayında barajlardaki doluluk oranının yüzde 8.7`ye, mevcut su miktarının ise 75 milyon metre küpe kadar düştüğü anlatılan açıklamada, Kasım ayından itibaren başlayan yağışlarla bugün doluluk oranının yüzde 28.24`e, su miktarının ise 245 milyon metre küpe ulaştığı kaydedildi.
 
Yaşanan iklim değişikliğinin yağış rejiminin değişmesine de sebep olduğu ifade edilen açıklamada, birim zamanda düşen yağış miktarının artış gösterdiği, bölgesel olarak gerçekleşen bu yağışların taşkınlara sebep olduğu bildirildi.
 
Şehirlere düşen yağışların, aynı nispette içme suyu kaynaklarına etki etmediği dile getirilen açıklamada, tüm bu gerçeklerle İstanbul `a yeni su kaynağı oluşturma arayışlarına gidildiği, Melen Projesinin 1. kısmının kısa sürede tamamlanmasının temin edildiği vurgulandı.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol