Işıklar Bilim Adamlarını Bir Araya Getirdi

IŞIKLAR BİR İLKE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, balıkçılık sektörüyle ilgili uzmanları ve balıkçıları düzenlediği panelle bir araya getirerek, sektörün sorunlarını farklı bakış açılarıyla değerlendirme imkânı yarattı. 

Silivri Belediyesi ve Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Marmara Denizi Balıkçılığı- Kaynakların Yönetimi, Sektörel Sorunlar ve Gelecek için Stratejiler’ isimli balıkçılık paneli, 02 Ekim 2010 Cumartesi Günü Silivri Klassis Otel’de gerçekleştirildi. Balıkçılık sektörüne ilişkin sorunların masaya yatırıldığı panelde, çözüm yollarına ilişkin farklı görüş ve öneriler sunuldu. Sabah ve öğlen olmak üzere iki ayrı oturumla tüm gün boyunca devam eden panele, 13 ayrı uzman konuşmacı olarak katıldı.  Panelin sabah oturumuna, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Atilla Özdemir; öğlen oturumuna da Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fak. Dekanı Prof. Dr. Şükran Cirik başkanlık yaptı.

ÖZKAYA; “BİZE YETKİ VERİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAYALIM”
Toplantıda ilk konuşmayı gerçekleştiren Türkiye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ramazan Özkaya, Türkiye’de avlanma planlaması olması gerektiğine dikkat çekerek, toplantıya ev sahipliği yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a teşekkür etti. Özkaya; “Ülkemizde 20 bin 112 tane balıkçı teknemiz, 40 bin tane de sarı ruhsatlı balıkçılık yapan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın yıllık yakaladıkları balık 450 bin ton. Güçlü bir sektör olmasına rağmen, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde İspanya, Danimarka ve İngiltere’den sonra en çok balık yakalamamıza rağmen ne yazık ki uzun vadeli politikalar üretemediğimizden dolayı, balıkçılık sektörümüz can çekişmektedir. Balıkçılarımız, seneler önceki kazanımlarını ve mülklerini, şimdilerde borçlarını ödeyebilmek için yavaş yavaş elden çıkarmaya başlamışlardır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde güçlü olan balıkçılık sektörünün niçin bu duruma geldiğine bir baktığımızda; Türkiye’de balıkçılık politikasının olmayışını, stok tespitinin yapılmadığını, avlanma planlaması olmadığı için herkesin kendi bildiğince denizlerde balık avlamaya başladığını, 1980 yılında gümrük muafiyeti ile beraber filoların büyüdüğünü ve büyümelerin hiçbir istatistiğe dayanmadığını görüyoruz. Bununla beraber Karadeniz tarafında et ve balık kurumuna bağlı olarak iki tane un ve balık yağı fabrikaları varken, devlet planlama hiçbir istatistiki verilere dayanmadan ne yazık ki yıllık 3 milyon ton işleyen balık yağı ve unu fabrikalarının yapılmasına müsaade etmiştir. Biz diyoruz ki; bize yetki verin, biz bu denizlerde sürdürebilirliği sağlarız. Balıkçıların ekmek yemesini torunlarımızın ekmek yemesini sağlarız. Onun için bu toplantıların, yapılanmada, sürdürebilirlikte ve balıkçılık sorunlarının masaya yatırılmasında çok büyük katkısı olduğuna inanıyorum. Bu toplantının yapılmasını sağlayan Sayın Belediye Başkanımıza ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

IŞIKLAR; “BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ”
Yerel yönetim olarak bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşadığını belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, şunları söyledi; “Silivri Belediyesi olarak ilçemizde balıkçılık sektörünün bütün aktörlerini bir araya getirerek bir ilki gerçekleştiriyoruz. Biz neredeyiz? Bölgemizde, çevremizde neler yapılıyor diye konuşmak ve tartışmak üzere bir platform oluşturmaya karar verdik. Bilmek acıyı arttırır düşüncesi ile bir şeyi bilmeye, onu değiştirmeye, dönüştürmeye, sorunu anlamaya, sorunun parçası olmaktan çıkıp, çözümün parçası olmaya çalışma düşüncesinin ülkemiz genelinde çok fazla yaygın olmadığını görmek bizi üzdü. Böyle bir çalışmanın ilk kez biz yerel yönetim tarafından yapılıyor olmasının gururunu taşımakla birlikte, bir üzüntü içindeyiz. Keşke bunu yapan yüz bininci belediye olsaydık ama maalesef bu böyle. Çevremizde hepimiz biliyoruz ki fiziki şartlar, yaşam şartlarını belirliyor. Biz ilçemizde 4 sektörün de bir arada, birbiriyle çelişmeden gelişebileceği çok özel bir coğrafyaya sahibiz. Denizi ile çok değerli, 430 km2 tarım alanıyla, hizmet sektörleriyle, sanayisi ile çok özel bir bölgedeyiz. Özellikle yüz binlik planlar realize olmaya başladığından bu yana, bilişim teknolojilerinin ve hizmet sektörlerinin gelişmesine açık yapılanmasıyla Silivri çok önem kazanmaktadır. Fakat 45 km’lik sahil şeridinde, bu 4 sektörden dediğimiz denizcilikten, deniz taşımacılığından ve balık üretiminden en az payı alan ilçelerden biriyiz. Tahminim daha da kötü durumdaydı, son birkaç yılda bir iyileşme gördüğümü ifade etmek istiyorum. İçinde bulunduğunuz fiziki şartları iyileştirmeden, onu geliştirmeden; hayat standardını, yaşam kalitesini, insan ilişkilerini, gelir paylaşımındaki adaleti, refahı, sosyalizasyonu, demokrasiyi de geliştiremiyorsunuz.” Toplantının ilgili kişi ve kurumlarca mutlaka bir yansıması olacağını belirten Başkan Işıklar; “Çünkü fiziki şartları iyileştirmek, o fiziki şartların tabiatın ön gördüğü koşullarla uyum içerisinde en büyük faydayı alarak sürdürülebilirlik sağlaması, bir kalkınmanın olmazsa olmazıdır. Marmara’nın kıyısında bulunan ilçemizde akılla, bilimle, mantıkla, araştırmayla çözüm aramaya çalışan bir sorumluluk anlayışını taşıyoruz ve bunun bilinmesini istiyoruz. Bu çağrımıza katkı ve çaba gösteren başta Mustafa Zengin olmak üzere bilim adamlarımızın tamamına teşekkür ediyorum. Bir tüyün, bir toplu iğnenin yere düştüğünde fiziksel olarak bir sesi olduğunu ama duyulmadığını biliyoruz. Bu toplantımız da mutlaka duyulacak, ses getirecek ve bir yansıması olacaktır.  Bugün burada bulunduğunuz için, bizlere katkı verdiğiniz için, böyle önemli bir sektörün sorunlarının ilçemizde tartışılmasını sağladığınız için hepinize tekrar teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

DEMİRKOL; “BELEDİYE BAŞKANIMIZI YÜREKTEN KUTLUYORUM”
Silivri Kaymakamı Ahmet Mesut Demirkol, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Böylesine güzel bir etkinlikte, bir araya gelerek, birbirimize destek olarak bu sektörü bir noktadan diğer noktaya taşımak adına iddialı bir konum yaratılmıştır. Bu yapılaşmanın çok anlamlı olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu vesile ile hepinize hoş geldiniz diyorum. Fikirler paylaşıldığı takdirde değer kazanır. Güzel fikirlerin paylaşılmadığı ölçüde hiçbir anlamı yoktur. Ben burada Silivri’nin geleceğine, balıkçılarımızın geleceğine, üretim ve balıkçılık planlamasına ilişkin önemli konuların paylaşılacağını düşünüyorum. Profesörlerimizin ve uzmanlarımızın gündemini teşkil eden altı çizilecek ifadelerin çok geniş platformlarda, siyasi ve idari kadrolar üzerinde de gündem teşkil etmesi iddiasıyla bugün bir başlangıç yapıldığına inanıyorum. Ülkemizde sorun olarak ortaya koyduğumuz birçok sektörün benzer konuları var ve bunlar tartışılıyor. Balıkçılık sektörünün bu şirin Silivri’mizde böyle ciddi bir şekilde ele alınması, çok anlamlı bir hareket. Bu bize cesaret verecektir. ‘Balıkçılık sektörü Silivri’de var’ diyecek kadar iddialı bir değerde olduğuna inanıyorum. Hocalarımız, bilimsel araştırmaların örneklerini bize sunacaklar.” Toplantının önemini vurgulayarak, Başkan Işıklar’ı tebrik eden Kaymakam Demirkol; “Birçok balıkçı kardeşimizin geçim derdinde olduğunu biliyorum. Bu hususun ilçemizde ve ülkemizde bir sorun olduğu gerçeğini düşünerek; ilçemizin ve üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin çok önemli bir konumu olduğunu göz önünde bulundurarak, ona göre bir rota çizmek gerektiğini düşünüyorum.  Yapılabilecek birçok şey olduğunu anlatmak, sesimizi duyurabilmek, örgütlenerek ilgili bakan ve ilgili kesimlere duyurabilmenin çok önemli olduğunu ifade ediyorum. Belediye Başkanımızın bu paneli yapmasını, bu fikri ortaya atmasını, sizleri ve yüzlerce kişiyi haberdar ederek bu noktaya ulaştırmasını tebrik ediyorum. İlk kez olduğunu vurgulamakla beraber, ilçemizde de bu sektörün böylesine ele alındığını görmekten mutluluk duydum. Yürekten kutluyorum. Bu düşüncenin ve çabanın artarak devam etmesini diliyorum. Bu toplantıyla bir başlangıç yaptıkları için Belediye Başkanımızı ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum. Toplantının ilçemize, ülkemize ve balıkçılık sektörüne hayırlı olmasını temenni ediyorum. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi. 

SEKTÖRÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MASAYA YATIRILDI
Gerçekleşen panelde; Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Zengin; Balıkçılık Biyolojisi Uzmanı, Emekli Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nezih Bilecik; Emekli Öğretim Üyesi Dr. Ömer F. Kara; Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Ayaz; İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek; İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saadet F. Karakulak; Avrupa Birliği Balıkçılık Uzmanı Binhan Ganioğlu; Balıkçılık Uzmanı, Emekli Daire Başkanı, Kültür Balıkçıları Derneği Ankara Temsilcisi Kamuran Patrona; Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Güngör; Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günay Güngör; Su Ürünleri Mühendisleri Derneği Başkan Yardımcısı, İstanbul Balık Hali Teknik Görevlisi Mehmet Özgen; İşleme, Pazarlama ve Dış Ticaret Uzmanı Oktay Kiriş ile Fikir Sahibi Damaklar Kurucu Lideri Defne Koryürek birer konuşma gerçekleştirerek, balıkçılığın sorunlarına farklı bakış açıları getirdi. Balıkçılıkla uğraşanların yönetime de katılması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda, tüm paydaşların da katılacağı ortak bir genel müdürlük kurularak, sorunların çözümüne ilişkin şeffaf bir yönetimin sağlanması gerektiği dile getirildi. Balıkçının bu sektöre katılmadığı sürece sorunlara çözüm bulmanın mümkün olmadığının ifade edildiği toplantıda, kooperatifleşme gerekliliğinin de altı çizildi. Balıkçıların yaşadığı kaykay sorunu, balıkçılık yönetim planı zorunluluğu, balık tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler, balık ve balıkçılığın çeşitlilik gösterdiği sosyolojik göstergelerin paylaşıldığı toplantıda, ‘Balığın Marmara Denizi’ne dalmasına izin verilmeli’ şeklinde görüş bildirildi.

GÜNEY BAŞKAN IŞIKLAR’A TEŞEKKÜR ETTİ
Panelin en sonunda söz alan İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ali Güney, herkesin fikirlerini rahat ve korkusuzca söyleyebileceği bir ortam oluşturduğu için Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a teşekkür etti. Güney; “Türkiye’de sürdürülebilir balıkçılık için merkezi birliğe destek verilmelidir. Sizin yanınızda balıkçı oturmazsa, sorunların çözümüne ilişkin netice alamazsınız. El birliğiyle hareket edersek, sorunlara çözüm bulabiliriz. Yetkililer balığın denizlere girmesine engel olmaya çalışıyor ki, bu vatan hainliğidir. Gelecek nesillerin en büyük gıdasını yok etmeye çalışıyorlar. Burada en büyük görev bürokratlara düşüyor. Bugün burada çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Herkes fikrini rahat ve korkusuzca söyledi. Bu paneli gerçekleştirerek, sorunlarımızı dile getirme imkânı sağlayan Sayın Belediye Başkanımız Özcan Işıklar’a şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

IŞIKLAR PANELİSTLERİ YEMEKTE AĞIRLADI
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Marmara Denizi Balıkçılığı- Kaynakların Yönetimi, Sektörel Sorunlar ve Gelecek için Stratejiler paneline konuşmacı olarak katılan panelistler için, Olta Restoran da akşam yemeği verdi. Başkan Işıklar, tüm panelistlere plaket takdim ederek katkıları için teşekkür etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol