SİLKENT! İŞTE TÜM GERÇEKLER…(CİHANGİR DAVUTOĞLU)
GEÇEN hafta Silkent ile ilgili yazdığım yazıdan sonra tam bir hafta araştırma yaptım…
Yetkili, yetkisiz, üst yönetici, alt yönetici, meclis üyeleri gibi konuyla ilgili kim varsa konuşmaya çalıştım…
Bazıları hiçbir şey yokmuş gibi davrandı, sorduğum sorular karşısında “siz zaten her şeyi biliyorsunuz” diye konuşanlarda…
Kimi kapatılma sebebi olarak Ömer S. Çetin ısrar etti dedi. Başkanı razı ettik ama O’nu aşamadık diye devam etti. Kimi borçtan bahsetti. Kimi de başkan bazı alternatifler üzerinde duruyor dedi.
Konuyu araştırmaya, hiçbir zaman Ö. S. Çetin kapattırdı sözüne değer vererek girmedim. O sosyal demokrat bir insan, fakirin evine katkı sağlayan ekmeği engellemez dedim.
Sözüne çok itimat ettiğim belediyedeki üst düzey görevli kişi “kesinlikle doğru düşünüyorsun. Bırak engel olmayı kapanmaması için O ısrar etti” dedi.
Geçen yazımda ne demiştim? “Başkan fakirin ekmeğiyle oynama” diye manşet atmıştım meğer ekmekle çoktan oynanmış.
15 ay önce fırında 85 kuruş ila 1 lira arasında satılan ekmek şu anda yine 1 lira ama Silkent’in sattığı ekmek 75 kuruş olmuş. 55 kuruştan 75 kuruşa çıkmış. Hani başkan ekmek başı 45 kuruş vatandaşa katkı sağlıyoruz diyordu ya! Şimdi yaptığı zamlarla 25 kuruş katkı sağlıyor.
GELELİM SİLKENT GERÇEKLERİNE
Silkent kesinlikle zarar etmiyor… Zarar var ama bakın nereden geliyor. Birikmiş vergi borcu 1.5 Milyon, birikmiş SGK borcu 1 Milyon… Toplam 2,5 Milyon, kapatıldığı anda 600 bin civarında tazminatlar tutar. Tamı tamına 3.1 Milyon.
Kapanma telaşına düşüren gerçek ise anonim şirketlerde müdür ve ortaklar borcun tümünden sorumlu. Evine, arabasına ihtiyati tedbir geliyor.
Çok yakında çıkacak torba yasa ile vergi borcu ve SGK borcu, ana borca çok az bir faiz oranıyla taksitlendirme getiriyor.
Bu borçlar ödenir ama iyi bir organizasyon şart… Borçlar taksitlendirildikten sonra fırından elde edilen gelirle sadece borçlar ödenir. Bugün ortalama günlük 8 bin olan üretim arttırılır. İki saatte tükenen ekmek 15 bin adet üretilse ne olur? Yine aynı sürede tükenir. Bu kapasitenin fırında olduğu da malum.
Zarar ediyor denilen bir yerde üretim artar, giderler düşürülürse sorun kalmaz. Halkı düşünmeyen müşavirler kapanmasını isteyebilir, kağıt üzerinde hesap yapar. Halkın gerçeklerini göremez.
Kendisini halkçı başkan olarak gören başkan eğer fırını kapatırsa, yeni bir tartışmayı başlatmış olur. Üç alternatif üzerinde çalışan başkan, fırıncılara üretimi verirse; şartlar ne olursa olsun hem halkın hem de çalışanların ekmeğiyle oynamış olur…
O zaman bize, Halk Ekmeği Silivri’ye çağırmak düşer.
Çok kaliteli olan bu ekmek 60 kuruş.
Başkan, şu soruyu da açıklarsan halk memnun olur…
Silivri’de kaç fırın var?
Ekmek üretim yetki belgesi olan kaç fırın var?
Olmayan kaç fırın var?
Fırını kapatırsan, üretim yetki belgesi olmayan fırınlara sipariş verecek misin?
Sevgilerimle.