Silivri Yoğurdu Nasıl Yapılır? Nasıl Mayalanır?

Silivri Yoğurdu Nedir?

Silivri denildiği zaman akıllara gelen yegane şeylerden biri şüphesiz yoğurt oluyor. Zira bölgenin yoğurdu sınırları aşan bir üne ulaşmış durumda. Silivri yoğurdu, asırlar boyunca yapılan ve özel kaymak tabakası ile dikkatleri cezbeden bir yoğurt özelliğindedir. Klasik yoğurtlara oranla farklı bir yapılış tekniğine sahiptir. Silivri yoğurdunu özel kılan şeyler malzemenin kalitesi, yoğurt yapılırken tercih edilen ince detaylar ve pişirme yöntemidir.

Doyurucu ve lezzetli kaymak tabakası ile kalıp gibi yapılan yoğurt, uzun ömürlü ve sağlıklı bir yoğurt haline geliyor. Önceleri koyun sütünden yapılan yoğurt daha sonra manda sütünden yapılmaya başlanmıştır. Türkiye’de en fazla mandanın Silivri’de olması yoğurdun yapımını doğrudan olumlu etkileyen unsurdur. Manda sütü içerdiği besin değeri ve sunduğu yüksek lezzet oranı ile Silivri yoğurdunun popülaritesini arttırmıştır. Silivri yoğurdu nedir, neden bu kadar meşhur olmuştur sorusunun cevabı yoğurdun 1830’lu yıllara uzanan tarihine dayanıyor.

Silivri Yoğurdunun Tarihi

Silivri yoğurdu, 1830’lu yıllarda popüler hale gelmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Başlangıçta her bölgede olduğu gibi Silivri’de de yoğurt yapılırdı. Ancak Silivri, 1830’lu yıllarda yoğurt yapmak üzere özel üretim merkezleri kurup, yoğurthane ismiyle açınca bölgenin öne çıkan unsuru yoğurt oldu.

Silivri’deki yoğurthanelerde yapılan yoğurtlar, deniz yolculuğu ile İstanbul’a aktarılıyor ve burada satılıyordu. Elbette ulaşım aşamasında yoğurt sallantıya bağlı olarak kaymağını kaybediyordu. Üreticiler kaymağın bozulmaması için yaptıkları araştırma ve denemeler neticesinde başarıya ulaştı ve meşhur Silivri Yoğurdu ortaya çıktı.

Silivri Manda Yoğurdu

Silivri Yoğurdu Nasıl Yapılır?

Silivri yoğurdu yaparken manda sütünü sürekli karıştırmak gerekiyor. Kısık ateşte usul usul kaynayan süt, köpüklenerek kaynadığında ocaktan alınır.

Kaynadıkça kıvamlaşan süt, ılıması için beklenir. Süt, yoğurt yapılacak kaba aktarılırken yüksekten dökülmelidir.

Bu yöntem sayesinde süt köpüklenir ve daha yoğun bir kaymak oluşur. Mayalama aşamasında oluşan kaymak tabakasına zarar vermemek için çok dikkat edilmelidir. Kaymak tabakasını bozmamak için yoğurt mayası enjektör ile veya tatlı kaşığı ile dikkatlice eklenebilir.

Mayalandıktan sonra ise kabın üstü ve etrafı örtü ile sarıp sarmalanır ve 3 ila 4 saat kadar bekletilerek tamamen mayalanması sağlanır. Mayalanan, oda sıcaklığına kavuşan yoğurt dolaba konulur ve 24 saat sonra tüketmeye hazır hale gelir.

Silivri yoğurdu veya diğer adıyla manda yoğurdu, tipik yoğurtlara göre çok daha fazla protein ve vitamin içeriyor.

Küçükten büyüğe herkes için şifa deposudur.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol