Çantuğa Greek Church (Ιερατική Εκκλησία)

Η Σηλυβρή έχει μια αρχιτεκτονική κτιρίου που συναντάμε συχνά. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτής της αρχιτεκτονικής είναι η ελληνική εκκλησία Çantuğa.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα κτίριο από τους Έλληνες. Είναι γνωστός με τα ονόματα του Ποιμενάρχη και του Οινοποιείου. Πολλές φήμες κυκλοφόρησαν από τους ντόπιους για το κτίριο, αλλά καμία πληροφορία για αυτές τις φήμες δεν βρέθηκε στα αρχεία. Ωστόσο, στις αρχειακές σαρώσεις που έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού, βρέθηκαν πληροφορίες ότι το κτήριο που είναι γνωστό ως «Εκκλησία Şaraphane» (Εκκλησία του Ιερέα) ήταν χάνι και όχι εκκλησία και μάλιστα γνωστό ως «Πανδοχείο Deveciler».

Το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης αρ. ΙΙ κατέγραψε το κτίριο και το συμπεριέλαβε στην ομάδα προστασίας. Η σημερινή κατάσταση του κτιρίου είναι ένα δυσλειτουργικό και εγκαταλελειμμένο κτίριο. Çanta Köyü; Είναι μια γειτονιά που ανήκει στη Σηλυβρή, η οποία βρίσκεται στα δυτικά της Σηλυβρής, περίπου 14 χλμ. από το κέντρο της περιοχής, έχει ακτή προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά και έλαβε το καθεστώς της γειτονιάς το 2009.

Λόγω του ότι είναι παραθαλάσσιος οικισμός, γίνονται τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή. Όταν κοιτάμε την προέλευση της συνοικίας Çanta, άλλαξε θέσεις τέσσερις φορές πριν φτάσει στη σημερινή της κατάσταση. Ο πρώτος οικισμός χρονολογείται στη Βυζαντινή Περίοδο. Ο οικισμός στο Cambaztepe βρισκόταν κοντά στην παραλία. Η περιοχή που έγινε στόχος πειρατών λόγω της γειτνίασής της με την παραλία, εγκαταλείφθηκε μετά από λίγο.

Οι άνθρωποι, που αναζητούσαν ένα μέρος για να προστατευτούν από τους πειρατές, εγκαταστάθηκαν στη θέση ανάμεσα σε δύο βρύσες, που παλαιότερα ονομαζόταν Τσάντα Χωριό, τώρα γνωστό ως Χασάν Τσεσμέ και Σιντριβάνια Χουσεΐν. Το χωριό Çanta είχε το όνομα "Çantuğa", που σημαίνει τσάντα στα ελληνικά, πριν πάρει το όνομα "Çanta". Το όνομα Çantuğa άλλαξε με την πάροδο του χρόνου σε μορφή çanta. Το χωριό Çanta γνώρισε την επόμενη αλλαγή του λόγω της κατολίσθησης που ξεκίνησε στον οικισμό που ονομάζεται Değirmenköy. Χωριά στην ίδια γραμμή του ρήγματος επλήγησαν από την κατολίσθηση και καταστράφηκε ο 800χρονος οικισμός στην Κάντα. Το χωριό Τσάντα άνοιξε ξανά για εγκατάσταση το 1972.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol