BULUŞÇULAR BULUŞ GÜNLERİNİ DEĞERLENDİRDİ
Silivri Belediyesi 16-17 Haziran tarihlerinde tescilli buluş sahiplerinin katıldığı Buluş Günleri’ne ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin en ilginç buluşlarının bir araya geldiği etkinliği, buluş sahipleri değerlendirdi.
Tescilli, inovatif birçok ürünü sanayicilerle buluşturan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, 16- 17 Haziran’da düzenlediği Buluş Günleri ile bir ilk gerçekleştirmişti. Uçak gövdesi için tasarlanmış paraşütten, damlatmayan çay bardağına, x ray cihazında ötmeyen kemerden, felçli hastaların tüm ihtiyaçlarını hareket etmeden karşılayabileceği özel hasta yatağına, deniz bisikletinden, tablo görünümlü çamaşır kurutmalığına, balık cımbızından, elektrikli çarpım tablosuna, kişisel şifreleme anahtarından, akıllı kürsüye kadar birçok buluşun sergilendiği Buluş Günleri’ni buluş sahipleri değerlendirdi. Buluşları hakkında bilgi de veren Buluş Sahipleri, Işıklar’a bir ilke ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.
Ahmet Şecaattin Somunkıran; “Buluşum A1 deniz bisikleti. 2000 yılında patentimi aldım. Bisiklet çocuklar, büyükler ve aile büyükleri için farklı çeşitlerde. En önemli özelliği asla batmaz oluşu. Dubalar köpükle dolu olduğu için batma şansı yok. Buluş günleri çok isabetli oldu. Silivri Belediyesi’ne böyle bir öncülük yakışırdı çok teşekkür ediyoruz. Bizler de katkıda bulunmaya çalıştık. Silivri Belediyesi buluşçularla bir araya gelmeyi sürdürdüğü sürece daha güzel birçok şey ortaya çıkacaktır.”
Murat Karalim – Ateşe Makina; “Buluşumuz zaman ayarlı çay ve kahve pişirme makinesi. Bu program sayesinde sabah açılışını akşam kapanışını makine kendisi yapıyor. Uzun ömürlü 10 yıl 20 yıl makineyi kullanma şansınız var. Hem doğal gaz hem de elektrik, hem de tüple çalışabiliyor. Ürünlerimizi sanayicilere ve birçok girişimciye gösterme şansı verdiği için Adres Patent firmasına ve destekleyen Silivri Belediyesine teşekkür ediyorum.”
Burhan Vardar- Windorwin; “Öncelikle ben Silivri Belediyesine teşekkür etmek istiyorum. Böyle bir fuar bizim için bir ilk. Ürettiklerimizi sergilemek, özellikle sanayicilerle buluşturmak bizim için çok önemliydi. Biz yolcu uçakları için bir paraşüt tasarladık. Yakıtıyla, içindeki insanıyla ağır olan bir yolcu uçağını taşıyacak bir paraşüt hala dünyada yok. Biz böyle bir paraşüt tasarladık. Paraşüt, parçalanmadan hava basıncını tahliye edebiliyor. Bu sayede uçak, tahliye olan havanın yanı sıra paraşütün içinde kalan hava ile frenleyerek iniş yapıyor.”
Mehmet Karaman- Mekaman; “Buluşum gözlükçülere yönelik, gözlük montaj deliği delme aparatı. Ayrıca atölye makineleri, el aletleri tasarımı ve satışı yapıyorum. Bu etkinliği başlangıç olarak görüp, gelecekte çok daha büyümesini umut ediyorum. Biz de başlangıcında bulunmaktan gurur duyuyoruz. Herkes için hayırlı olsun.”
Yüksel Büyüksoy; “Bireysel olarak buradayım. Benim buluşum bir hasta yatağı. Hastanın yatak içindeki tüm ihtiyaçlarını hareket etmeden karşılayabileceği özel bir yatak. Buluş Günleri güzel bir oluşum. Yeni doğuyor, başlamak önemli ondan sonra daha çok gelişeceğine inanıyorum.”
Ensar Körçoban; “Üç farklı projeyle buradayım. Musluk sularıyla tıkanan lavaboları açmaya yarıyor. Diğeri ise iki telden oluşan basit bir sistem ütülerde kolların daha kolay ütülenmesini sağlıyor. Bir diğeri ise yer çekimi kuvvetinden elektrik üretmek. Tüm bu buluşlarımı Silivrililerle paylaşmanın heyecanını yaşadım. Geç kalınmış bir proje aslında. Silivri Belediyesi’nin diğer şehirlere de öncü olmasını isterim”
Mustafa Tekeli; “Doruk ağaç firmasında mimarım. Buluşumuzu yaşam alanlarımızdaki kısıtlamaları engellemek, mobilyalarımızdan daha fazla etkin kullanım alanı oluşturmak için tasarladık. Ülkemizdeki ev hanımlarının yukarıdaki rafları kolay kullanabilmesi için asansör raf sistemi geliştirdik. Buluş günleri güzel bir başlangıç, bizim insanımız buluşlara biraz kapalı umarım ilerleyen yıllarda insanların da ilgi alanına girebiliriz.”
Tarkan Seleker- Rektör Makine; “Firma olarak genel amaçlı bir kurutma makinesi tasarladık. Yaptığı iş soğutarak ve ısıtarak nem almak. Firma olarak buluş günlerinin ilk olmasının acemiliği yaşıyoruz. Buluş Günlerinin gelenekselleşmesini umut ediyoruz, böylelikle bir dahaki yıllarda daha donanımlı şekilde hazırlanacağız. Burada yeni firmalar tanımış olduk, bu da bizim için çok büyük bir artı.”
Seda Mustafa- Natural Sağlık Ürünleri; “Bitkisel içerikli yastıklar üretiyoruz. Yüzde yüz doğal. Bitkilerin aromalarının tedavi yapma özelliği var. Bizde çeşit çeşit yastıklar yapıyoruz. Mikro dalgada ısıtılan bu yastıklar, tedavi amaçlı kullanılıyor. Buluş Günlerine katılmaktan, Silivri’de olmaktan mutluyuz. Silivri Belediyesi’ne sundukları bu imkân için teşekkür ediyoruz.”
Mahir Aşçı; “Okullarımızda çarpım tablosunun daha rahat öğrenilmesi için elektronik çarpım tablosunu ürettik. Çocuklar teneffüste merak edecek, zor gelen çarpım tablosunu eğlenerek öğrenecek. Çıkan seslerle doğru yanıtı bulacaklar. İlk kez böyle bir etkinliğe katılıyorum. İnşallah ülkemiz için faydalı olur.”
Orhan Halman; “Posta kutuları milyonlarca ev ve ofis girişlerinde kullanılıyor. Biz metalik posta kutularıyla faturaların gelişi güzel atılmasını engelliyoruz. Pis görünümün ortadan kalkmasını sağlıyoruz. Buluş Günleri düşünce olarak çok güzel, ilk olması çok önemli. Burada yakaladığımız avantajı, kendimizi tanıtmak adına kullanabiliriz. Etkinlik ilk olduğu için tabii ki ufak tefek eksiklikler var. Üniversiteli gençler de davet edilerek, Buluş Günleri daha zengin bir hale getirilebilir.
Ercan Akcasan- Burak Kalıp; “Biz çok amaçlı çay tabağımızı sergiliyoruz. Genelde bardağın altından su damlar ve gömleklerimizi kirletir, biz bunu engellemek için altına süzgeç koyduk. Şekerlerin ıslanmasını engellemek için de çay tabağına şeker bölümü yaptık. Ayrıca toz şeker içinde koyacak yerimiz var. Damlatmayan çay bardağı ile bu soruna bir son vermiş olduk. Buluş Günleri için Başkanımızın kendisine bizzat teşekkür ettik. Çok güzel bir etkinlik, burada olmaktan çok memnunuz. Daha birçok buluşla burada olacağız.”