Uzm. Dr. Ahmet Telis; "KALP YETERSİZLİĞİ NEDİR?"

Uzm. Dr. Ahmet Telis; "KALP YETERSİZLİĞİ NEDİR?"

KALP YETERSİZLİĞİ NEDENLERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ NELERDİR?

Kalp yetersizliği ,kalbin kasılma gücünde azalma yada gevşemesinde meydana gelen problemler nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık durumudur.2017 yılı rakamlarına göre Türkiye de iki milyondan fazla kişinin kalp yetersizliğinden muzdarip olduğu tahmin edilmektedir.

Kalp yetersizliğinin nedenleri nelerdir?

Kalp yetersizliğinin en sık nedeni koroner damar hastalıkları yani kalbi besleyen damarların tıkanması sonrası meydana gelen kalp krizleridir.Diğer sık bir neden kontrolsüz hipertansiyon olup uzun süreli yüksek seyreden tansiyonlar kalbin büyümesine ve fonksiyonlarının bozulmasına neden olarak kalp yetersizliğine sebebiyet vermektedir.Kalp kapak hastalıkları sonucu meydana gelen kalp yetersizlikleri de ülkemizde sık rastlanan bir durumdur. Ayrıca geçirilmiş viral enfeksiyonlar,yaşlılığın doğal seyri,taşikardiye bağlı ve alkol aşırı tüketimi de kalp yetersizliğinin diğer sık rastlanılan nedenleridir.

Kalp yetersizliği belirtileri nelerdir?

En sık belirti nefes darlığıdır.Akciğerlerde sıvı birikimi nefes darlığına neden olur.Hastalığın erken dönemlerinde eforla nefes darlığı gelişirken ileri evrelerde istirahatte de olmaya başlar.Özellikle gece uykudan uyandıran nefes darlığı kalp yetersizliğinin önemli belirtilerinden biridir.Her iki ayakta ayak üstü, bilekler ve ayak ön yüzünde meydana gelen şişmeler (ödem) diğer bir kalp yetersizliği belirtisidir.Geceleri ve sırt üstü yatınca artan öksürükte kalp yetersizliğine bağlı olabilir.Çarpıntı halsizlik,yorgunluk ,bitkinlik ,baş dönmesi ,sersemlik ,kilo kaybı diğer belirtilerdir.

Kalp yetersiliği tanısı nasıl konur?

Kalp yetersizliği tanısında en önemli kriterler hastanın şikayetleri ve fizik muayene bulgularıdır. Yukarıdaki şikayetler eşliğinde fizik muayenede sıvı birikimine ait bulgular mevcut ise kalp yetersizliği tanısı konabilir. Ancak günümüzde bunlara ek olarak yapılan Akciğer grafisi ,EKG ve Ekokardiyografi kalbin büyüklüğü, sıvı birikiminin miktarı kalbin fonksiyonları kapakların durumu hakkında çok değerli bilgiler vermektedir.

Kalp yetersizliği tedavisi nasıl yapılır?

Kalp yetersizliği tanısı konmuş kişiler ilk başta tuz alımını iyice azaltmalıdırlar.Çünkü alınan fazla miktarda tuz sıvı tutulumuna neden olarak nefes darlığında artma ve vücudun değişik yerlerinde sıvı birikimine neden olmaktadır.Tedavide özellikle semptomları azalmak için idrar sökücü ilaçlar başlanır ve kişinin şikayetleri ve fizik muayene bulgularına göre dozu ayarlanır.Ayrıca kalp yetersizliği semptomlarını azaltan ve ilerlemesini engelleyen ACE inhibitörleri ,anjıotensin reseptör blokerleri ,beta-blokerleri ilk seçilecek ilaçlardır.Ek olarak ritim bozukluğu varsa Dıgoxın ,Amiodaron,Dıltıazem ,Verapamil gibi ilaçlarda

gerekebilir.Çocuk ve gençlerde kalp yetersizliği tedavisinde kalp naklide tedavi seçenekleri arasındadır.

Kardiyolojı Uzmanı

Uz. Dr. Ahmet TELİS

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol