KORONAVİRÜSE KARŞI BESLENME KONUŞULDU
Silivri BelTV canlı yayınına katılan Diyetisyen Demet Gül, “Koronavirüs Döneminde Beslenme” konusunda Silivrilileri bilgilendirdi.
Silivri BelTV canlı yayınları eğitici, öğretici, kültürel ve spora yönelik faaliyetleri ile devam ediyor. Koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı nedeniyle faaliyetlerini canlı yayınlara taşıyan Silivri Belediyesi, bu kapsamda Diyetisyen Demet Gül’ü konuk etti. “Koronavirüs Döneminde Beslenme” başlığı altında sürecin nasıl yönetilmesi gerektiğini aktaran Gül, vatandaşları dikkat etmesi gerektiği hususlarda bilgilendirdi. Bağışıklık sistemini etkileyen bu hastalık karşısında en önemli noktanın yeterli ve dengeli beslenme olduğunu ifade eden Diyetisyen Demet Gül, canlı yayında önerilerde bulunarak şu mesajları verdi: “Dört temel beslenme grubundan yeterli günlük enerjiyi almamız gerekli. İlk grup et grubu. Bu süreçte protein bakımından zengin beslenirsek bağışıklık sistemimizi güçlü tutmuş oluruz. Sabah kahvaltılarımızda yumurta ve peynir, akşam yemeklerimizde haftada üç kez kırmızı ya da beyaz et veya kuru baklagiller tüketimi faydalı olacaktır. İkinci grup süt grubu. Bu grupta da süt, ayran, yoğurt, cacık gibi besinler yer alıyor. Üçüncü grubumuz tahıl grubu yani enerji depolarımız. Pirinç, bulgur, yulaf ve çorba gibi. Dördüncü grup, sebze ve meyve bunlarda vitamin ve mineral depomuz. Günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi öneriyoruz. Öğle ve akşam yemeklerinizde mutlaka salata bulundurmanızı istiyoruz. Günlük iki porsiyon meyve ve mümkün oldukça posasıyla tüketmenizi öneriyoruz. Kuru meyveler az porsiyonda fazla kalori barındırıyor olabilirler.” dedi.
“HİÇ BİR BESİN TEK BAŞINA TEDAVİ ETMEZ”
Virüsün ortaya çıkması ile insanların bir mucizevi besin arayışına girdiğini ifade eden Gül; “Şu nu unutmayalım, hiçbir hastalığa hiçbir besin tek başına tedavi etmez. Bol bol renkli ve çeşitli beslenelim.” şeklinde konuştu. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için de tavsiyelerini aktaran Demet Gül, “Bol oksijenli ortamlarda bulunursak mikroplarla karşılaşma riskimiz azalır. Evlerimizi sık sık havalandıralım. İyi uyumak bu dönemde çok önemli. En az 6 saat sağlıklı uyku uyuyalım. Güneş ışınlarından faydalanmak için balkonlarımıza 20, 30 dakika çıkabiliriz. Stres bağışıklık sisteminde birçok hormon salgılatıyor. Kendimizi motive edelim, fırsata çevirmeye çalışalım. Bilinçsizce başkalarının kullandığı ürün takviyelerini almayalım. Evde kaldığımız bu dönemde metabolizmayı canlandırmak adına su tüketimi çok önemli. Günlük üç litre su öneriyoruz. Susamadan su tüketme alışkanlığı edinelim. Alkol ve sigarayı bırakmak isteyenler içinde bu dönemin bir fırsat olmasını temenni ediyoruz. Yalnızca bu dönemde değil her zaman sağlıklı beslenmeye dikkat edelim, evde kalalım ancak yüksek yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak duralım. ” dedi.